Andetaget_logga.gif
Välkommen Om yoga Om mig Vedic Chanting Barnyoga Aktuella kurser Kontakt Länkar

Nya kurser

Välkommen att anmäla Dig till aktuella kurser. Läs mer

Annika.gif

Annika Ullman

Certifierad yogalärare

& Certifierad Vedic Chantinglärare

av Krishnamacharya

​Yoga Mandiram.

 

Krishnamacharya Yoga Mandiram

Om yoga

Hur använder man yoga?

Alla övningar görs i koordination med andetaget. Yoga används för att hålla kroppen mjuk och stark, förebygga förslitningsskador, förbättra kroppskännedom samt för att lära oss slappna av. Rörelserna påverkar även inre organ, matsmältning, endokrina körtlar och nervsystemet. Forskning visar att yoga har många positiva effekter på hälsotillståndet. Yoga kan användas som komplement till annan vård och rehabilitering. Yoga är ett effektivt redskap för att reducera stress. Övningarna påverkar det parasympatiska nervsystemet som gör att blodtryck och puls sjunker, samt att andelen stresshormoner i blodet minskar. Det minskar rygg- och nackbesvär och ger bättre sömn.

Pranayama - den medvetna andningen

Alla övningar görs med stor respekt för det egna andetaget. Andetaget ska vara långt och mjukt, men inte så långt att det påverkar kvalitén på andetaget. Andetaget är länken till vårt inre, vi lär oss lyssna till vårt inre jag. Det påverkar hur vi mår, hjälper oss att slappna av och att få bättre sömn. Andningsövningar är också ett redskap för att öka energinivån när vi behöver det.

Meditation är en del av yoga

Vi kan meditera för reflektion, koncentration eller avslappning. Vi kan använda meditationen som ett redskap för att bringa klarhet över något i våra liv.

Yoga - österländsk psykologi

Yoga handlar också om relationerna till människorna och världen runt om oss. Vi kan lära oss tänka efter innan vi agerar och lära oss att ompröva gamla vanemönster. Yoga är att nå en punkt vi ej tidigare nått, att göra det omöjliga möjligt!

Patanjali Yoga Sutra, yogafilosofin

Viktigaste referenstexten för yoga sammanställdes för 2.500 år sedan av Patanjali men är lika relevant för oss idag. Filosofin i yoga sutra handlar främst om vårt sinne, hur vi orsakar oss själva problem och vad vi kan göra åt det.

Vedisk Chanting

Veda betyder lära/kunskap. Chanting betyder att sjunga. Vedaskrifterna är de äldsta filosofiska texterna i Indien och det är bl.a. i dessa texter som yogan har sin grund. Traditionellt har dessa texter hållits vid liv genom muntlig tradition och fortfarande idag reciteras dessa texter/verser. Att recitera är både en meditativ upplevelse och tränar såväl andning som förmågan att fokusera.

 

Copyright 2018 - Annika Ullman     Web: Annika P3n KB     Uppdaterad: 2017-08-29